Sport

SPORT: Yoga voor dummies

Processed with VSCOcam with 4 preset

De tijd dat yoga voor zweverige, geiten-wollensokken types was is voorbij. Inmiddels is yoga een van de meest beoefende sporten. Dat is ook niet gek als je je bedenkt dat er tegenwoordig zo veel verschillende soorten zijn waardoor er voor iedereen wel een passende vorm te vinden is. Toch bestaan er nog best wat clichés rondom het hele gebeuren, want waarom zou je jezelf nou een uur in allemaal kreukels willen leggen en alleen maar bezig zijn met je ademhaling?

Ademen doen we immers heel de dag door en dus lijkt het niet erg spannend om je daar een uur lang mee bezig te houden. Toch kan dat focussen op je ademhaling ontzettend handig zijn. Een rustige en geconcentreerde ademhaling zorgt er namelijk voor dat de aanmaak van het stresshormoon wordt verminderd. Daardoor kun je meer relaxen en, niet geheel onbelangrijk, neemt de stimulatie van de vetopslag, waar dat hormoon ook voor zorgt, af.

Nu denk je misschien “ja, allemaal heel leuk en aardig dat zen zijn, maar je verveeld je dan toch gewoon een uur lang?” en dat is precies de reden dat het zo handig is dat er verschillende soorten yoga zijn. Zo heb je bijvoorbeeld:
– Hatha yoga. Dit is de meest bekende soort. Hierbij worden vooral verschillende lichaamshoudingen aangenomen waarbij ademhalingsoefeningen worden uitgevoerd.
– Kundalini yoga. Dit is een actieve vorm van yoga waarbij dynamische lichaamshoudingen worden gecombineerd met ademhalingsoefeningen waarmee energie wordt opgewekt.
– Bikram yoga. Bij deze vorm worden er oefeningen uitgevoerd in een ruimte waar het 40° C is. Hierdoor ga je natuurlijk zweten als een gek en dat stimuleert de vetverbranding nog meer.
– Power yoga. Deze vorm van yoga is te vergelijken met een workout. De verschillende houdingen worden in een snel tempo achter elkaar uitgevoerd met tussendoor wat fitness-oefeningen. Best pittig dus en ook verre van saai.
– AcroYoga. Dit is een combinatie van yoga, turnen en acrobatiek. Je wringt je dus in de meest bizarre positie’s en dat gebeurt ook nog eens in duo’s. Mocht je dus ooit eens een lekkerding weten te overtuigen om aan yoga te doen doe dan deze vorm.

Oké en waarom is zo’n vorm van yoga dan het proberen waard?
– De eerste paar yogalessen zal het misschien moeilijk zijn, maar op gegeven moment zul je merken dat je je hoofd veel sneller leeg kan maken en dat je binnen no-time in de zen-stand (ik weet niet of dat een echt woord is, maar goed je snapt me) gaat. Ideaal voor na een net iets te drukke dag.
– Je wordt er leniger van. In het begin ben je hoogstwaarschijnlijk alleen maar aan het nadenken over hoe het in godsnaam mogelijk is dat die vrouw naast je wel haar benen in der nek krijgt terwijl jij ze nog niet eens tien centimeter van de grond af krijgt, maar als je dat los hebt gelaten en je jezelf volledig weet te focussen zul je merken dat je als snel vooruitgang boekt.
– Je gaat er veel beter van slapen. Door de ademhalingsoefeningen die je tijdens zo’n les leert ben je veel bewuster van je ademhaling en dit zal wonderen doen als je niet in slaap kan komen.
– Je krijgt er een betere houding van.
– Je kunt je beter concentreren.
– Om af te vallen kun je natuurlijk beter aan iets van cardio gaan doen, maar als je het volhoudt om een lange tijd yoga te doen dan zul je merken dat je er een slanker van wordt. Daarnaast beweren sommigen zelfs dat het helpt tegen cellulitis en strakke billen zijn natuurlijk altijd fijn.

Dus hup hup yoga matje pakken en beginnen aan die handstand, brug, zonnegroet, downward dog en weet ik het wat. Namasté!

Liefs,
Pamela

Een gedachte over “SPORT: Yoga voor dummies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s