Sport

SPORT: 10x waarom jij een Tabata in je workout moet doen

 

Processed with VSCOcam with n1 preset

Op dit moment lijd ik al 3 dagen aan iets wat verdacht veel op griep lijkt en dat betekend dus ook dat ik al 3 dagen niks heb gedaan wat ook maar een beetje in de buurt komt van sporten. De mensen die mij kennen weten dat dat echt vér buiten mijn comfort zone ligt en ik kan dan ook niet wachten tot de koorts over is en ik weer voorzichtig mijn sportschoenen aan kan trekken. Tot die tijd moet ik mezelf maar vermaken met schrijven over sport en dus is hier een sport-post van de zieke mij, voor de sportieve jou.

Hoe sportief die sportieve jou ook is, er komt een moment dat je in een sportsleur zit. Ken je dat? Dat je al een paar weken dezelfde trainingen aan het doen bent, de spierpijn inmiddels niet meer gegarandeerd is en de wil om te gaan trainen ook een beetje vervaagd. Dat is hét moment om een Tabata aan je training toe te voegen!

Tawatta? Een Tabata workout is een training opgebouwd uit een opeenvolging aan oefeningen die je, gedurende 20 seconden, op je aller hoogste intensiviteit uitvoert. Vervolgens heb je 10 seconden lang rust. Dit doe je vier minuten lang met 1 oefening. Een Tabata workout bestaat uit vijf oefeningen en dat staat gelijk aan volledig gesloopt zijn als je klaar bent. Klinkt dat niet aantrekkelijk? Dan heb ik hier 10 redenen voor jou waarom jij wél zo’n Tabata training wilt doen.

1. Oké, vijf oefeningen van elk vier minuten. Dat betekend dus dat jij welgeteld twintig minuten bezig bent met deze workout. Dat is minder dan de helft van de tijd die je kwijt bent aan je krachttraining, bodypump-les of tien kilometer hardlopen. Wie zei dat je geen tijd had om te sporten?

2. De workout duurt dan misschien niet zo lang, maar is wel zeer intensief. Je uithoudingsvermogen wordt flink op de proef gesteld en dus is de kans ook aardig groot dat je de dag daarna spierpijn hebt. Sore is the new sexy.

3. Het systeem is ontwikkeld door de wetenschapper Dr. Izumi Tabata die tot de conclusie kwam dat zo’n high intensity training meer effect heeft op je zuurstofopname en vetverbranding dan bijvoorbeeld een uur krachttraining. Je bent dus korter bezig en verbrandt meer, win-win.

4. Geen zin om naar de sportschool te gaan? Geen probleem. De meeste oefeningen kunnen thuis worden gedaan zonder dat je daar ook maar enig gewichtje of andere gekkigheid voor nodig hebt. Download de Tabata Timer-app, kies vijf oefeningen (google ‘Tabata workout’ en je krijgt enorm veel inspiratie) en ga aan de slag. Zorg er wel voor dat je goed opgewarmd bent. Dans dus eerst een paar minuten in je kamer of ren twintig keer de trap op en af.

5. De trainingen zijn helemaal aan te passen op jouw eigen niveau. Het is de bedoeling dat je de oefeningen uitvoert op je hoogste intensiteit, maar er is niemand die bepaald wat jouw uiterste is behalve jij zelf. Kwestie van rustig opbouwen dus en jezelf uit blijven dagen.

6. Je kunt eindeloos combineren. De vijf oefeningen die je kiest kunnen elke keer weer anders zijn en op die manier blijf je je lichaam uitdagen. Zo is het ook een stuk makkelijker vol te houden.

7. De trainingen vallen onder de categorie High-intensity interval training. Het is een combinatie van krachttraining en cardio-training en tegelijkertijd een uitdaging voor je uithoudingsvermogen. Zo blijf je dus zeker weten fit.

8. Als je de workout hebt gedaan ben je kapot en wil je het liefst gewoon weer in bed gaan liggen, maar na een flesje water en een paar keer diep ademen voel je je top. Je zit voor de rest van de dag voor energie en het gevoel dat jij er net een killer workout op hebt zitten is ideaal voor je zelfvertrouwen.

9. Tabata trainingen zijn te gebruiken om af te vallen, spiermassa op te bouwen en om je conditie te verbeteren. Wat je doel ook is, een paar keer per week twintig minuten lang je tanden op elkaar en dat doel komt al een stuk dichterbij.

10. Heb jij de buikspieren van Lienke van Dear Good Morning wel eens gezien? Voordat zij begon aan bikinifitness zweerde ze bij Tabata trainingen en geloof me, de buik die zij toen had, die wil jij ook (ik in ieder geval wel).

Heb jij wel eens een Tabata training gedaan? Zo ja, wat vind je er van?

Liefs,
Pamela

Een gedachte over “SPORT: 10x waarom jij een Tabata in je workout moet doen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s