Food

FOOD: 4x Healthy friet

Processed with VSCO with n1 preset

Ik hou ontzettend veel van patat. Of het nou na het uitgaan is of gewoon bij een maaltijd, ik ben er dol op. Als ik elke keer friet zou eten als ik er trek in heb zou ik inmiddels niet meer door de deuren passen dus gelukkig heb ik af en toe nog iets wat in de buurt komt van zelfbeheersing. Nu ken ik niemand die deze verslaving niet deelt, want iedereen houdt (oké misschien in wat mindere mate) van friet toch?

Friet is natuurlijk het aller lekkerst als het van die dunne (of dikke, wat je zelf wilt) krokante patatjes zijn, maar friet kan ook ontzettend lekker zijn als het door andere producten wordt gemaakt dan die ouderwetse aardappel die meneer Ladage gebruikt. Groente frietjes bijvoorbeeld, met wat zout en peper uit de oven, zijn ook zeker een aanrader. Aangezien we in de zomer periode zitten (ondanks dat dit niet te zien is aan het weer) zijn ‘lichtere’ varianten van frietjes net wat meer aan te raden als je strak in je zwempak wilt zitten op vakantie. Benieuwd waar je de lekkerste friet van kunt maken?

Zoete aardappel
Oké dit blijven aardappels natuurlijk, maar net even wat gezonder. Ik vind zoete aardappel frietjes eigenlijk zelfs lekkerder dan normale. Dit vond ik echter pas nadat ik honderd keer zoete aardappel friet had gemaakt en me telkens maar afvroeg waarom die dingen niet knapperig werden. Voor lekkere én knapperige zoete aardappel frietjes neem je zoete aardappels, uiteraard, die je in, niet al te dunne, reepjes snijdt. Doe ze in een bak met twee eetlepels olijfolie, peper, zout, een beetje knoflook, paprika poeder en rozemarijn. Leg ze vervolgens op een met bakpapier beklede bakplaat en doe ze 20 tot 25 in een voorverwarmde oven (180 graden). Hussel de frietjes vaak om, zodat ze aan alle kanten krokant worden.

Wortel
Het ligt misschien niet helemaal voor de hand, maar ook wortels zijn super lekker als ‘frietjes’. Ook deze snijd je niet te dun en niet te dik en meng je met olijfolie, peper, zout  en kruiden naar keuze. Twintig minuutjes in diezelfde oven en klaar zijn ze.

Pastinaak
Pastinaak is wat steviger dan wortel en dus worden je ‘frietjes’ ook wat steviger en krokanter. Het is dus maar net wat je lekker vindt. Ik snij zelf de pastinaak altijd in vieren en maak ze hetzelfde klaar als wortel.

Knolselderij
Ik hou eigenlijk helemaal niet van knolselderij, maar als je ze een beetje zoet maakt zijn ze wel ontzettend lekker als ‘frietjes’. Je hebt hiervoor, naast de knolselderij, twee eetlepels olijfolie, twee eetlepels agave siroop of honing, een beetje tijm, peper en zout nodig. Deze kun je hetzelfde klaar maken als de zoete aardappel en vergeet ook hierbij niet om ze vaak te husselen in de oven.

Als je er eenmaal voor hebt gekozen om je portie friet door een van deze ‘light’ varianten te vervangen eet je ze natuurlijk gewoon met een klodder mayo hè, want frietjes blijven wel gewoon frietjes.

Eet smakelijk!

Liefs,
Pamela

3 gedachten over “FOOD: 4x Healthy friet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s