Running

RUNNING: Rennen in de hitte

Processed with VSCO with n1 preset

Met de temperaturen van afgelopen weekend in ons achterhoofd is het bijna onmogelijk om niet te denken dat de zomer eraan komt. Helaas is de zon alweer een beetje verdwenen en zakken de temperaturen weer op z’n Nederlands naar benden, maar die zomer heeft z’n eerste tekenen laten zien dus hij komt binnenkort en daar moeten we goed op voorbereid zijn toch? Zeker wat hardlopen betreft. Hardlopen in de vrieskou onder het gezelschap van hagel en sneeuw is niet fijn, maar lopen in de volle zon met 25 graden net zo min. Nu geef ik de voorkeur aan dat zonnetje en zeker als ik er een beetje goed op voorbereid ben. Afgelopen weekend was ik dat niet en dus werden het 7 helse, en vooral erg warme, kilometers. Om dat de volgende keer te voorkomen en er voor te zorgen dat jij het helemaal niet hebt bij deze 10 dingen waar jij aan moet denken als je gaat hardlopen in de hitte.

1. Zorg dat je voldoende drinkt. Je zweet natuurlijk sowieso al veel tijdens een rondje hardlopen, maar als het warm is zweet je je te pletter en dus is het belangrijk dat je je vochtgehalte goed aanvult. Het beste is daarom om een flesje water mee te nemen. Ben je net zo’n eigenwijze drol als ik en vind je rennen met een fles maar vervelend gedoe? Elke sportwinkel verkoopt sporttasjes die je om je middel heen kan doen waar waterflesjes in kunnen. Drink ook voldoende voor en na het hardlopen.

2. Pas je kleding aan. Zorg er ten eerste voor dat je ademende kleding draagt. Van top tot sokken, want ook je voeten krijgen het zwaar te verduren in de hitte. Daarnaast is het handig om een korte broek en een shirt zonder mouwen te dragen als het echt warm is, zodat je lichaam voldoende warmte af kan voeren. Voor de mensen, zoals ik, die niet gezegend zijn met o-benen of zo’n hippe thigh gap en dus bij lange afstanden soms last hebben van schurende bovenbenen (en de bijbehorende schaafwonden) zorg er voor dat je een broekje hebt dat wel over die oh zo vervelende plek heen komt.

3. Let op je ademhaling. Als het warm is ga je al snel te snel ademhalen waardoor je buiten adem kan raken. Let er dus op dat je ademhaling niet te snel gaat. Toen ik begon met hardlopen leerde mijn vader mij dat wanneer ik te snel ademde tijdens het hardlopen ik m’n stappen moest tellen. Aangezien mijn vader nogal hardloop verslaafd is en, naar mijn idee, dus best ervaren besloot ik maar om voor de verandering naar hem te luisteren en het werkt. Daarnaast kun je ook je focus op iets anders leggen door je met je omgeving bezig te houden of lekker (hardop of in je hoofd) mee te zingen met je muziek.

4. Ga niet voor je beste/snelste/verste run ooit. Een PR loop je, over het algemeen, in een beetje fijne omstandigheden. Dat wil zeggen, goed uitgerust, goed gegeten en vooral goede weersomstandigheden. Warmte is geen goede weersomstandigheid dus vraag ook niet het uiterste van jezelf. Kun je dat wel? Held! Zo niet, genoeg mensen die het je niet na doen om hetzelfde rondje te rennen met dat weer. Je bent dus al een held op zich, omdat je niet op je luie billen zit met een ijsje maar gewoon gaat hardlopen. Daarnaast is het normaal dat je wat langzamer loopt dan normaal in de hitte, omdat het nou eenmaal meer inspanning vergt dan een rondje in ‘normale’ weersomstandigheden.

5. Let op de tijd. Nu is het over het algemeen op een zomerse dag gewoon heel de dag warm en zonnig (als we geluk hebben tenminste in Nederland). Maar het maakt natuurlijk wel verschil of je ’s ochtends of ’s avonds gaat of dat je tussen 1 en 4 gaat en de zon vol op je staat. Kies dus verstandig, zo houd je het ook langer vol en vraag je niet te veel van je lichaam.

Én niet geheel onbelangrijk, voor alle échte Nederlanders onder ons, vergeet je vooral niet in te smeren anders heb je extra veel pijn de dag na het hardlopen.

Liefs,
Pamela

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s