Fashion·Sport

FASHION: Zo heb jij de juiste sportbeha

Processed with VSCO with n1 preset

Het vinden van dé juiste sportbeha is een behoorlijke klus. Soms heb je meteen door dat een variant totaal niet goed zit en soms moet je schaafwonden oplopen om het te merken, been there, done that. Nu heb ik geen mega grote voorgevel dus zou je denken dat een goede sportbeha niet zo belangrijk is, maar niets is minder waar. Grote boobies of niet, een goede sportbeha is essentieel om je workout tot een goed eind te brengen zonder dat je vriendinnen daar aan ten onder gaan.

Oké, je moet dus een goede sportbeha hebben, maar wat is nou precies een ‘goede’ sportbeha en hoe vind je die? Het is vooral belangrijk dat een sportbeha voor ondersteuning zorgt en je voorgevel een beetje op z’n plek houdt. Ik vind het zelf ook altijd leuk om er een te hebben die er leuk uitziet of bij m’n sportoutfits past, maar ik huppel niet in m’n sportbeha door het park of de sportschool dus pure noodzaak is dat niet. Ondersteuning, stevigheid en comfort zijn het meest belangrijk. Helaas zorgt dit er niet voor dat je er op je charmantst bijloopt, want er blijft meestal niet veel meer van over dan een platte bedoeling in een sportbeha (zeker niet als het sporten er dan ook nog eens voor zorgt dat je een deel van je voorgevel moet inleveren, ja weer: Been there, done that). Maar goed, hoe het er ook uit ziet die stevigheid is iets wat je niet moet onderschatten. Te weinig stevigheid kan er namelijk voor zorgen dat je borsten te veel gaan bewegen tijdens het sporten waardoor er beschadiging van het vet- en klierweefsel in de borsten kan ontstaan. Dit kan dan weer leiden tot striae en verslapping van de borsten en dat wil niemand, toch?

Naast het feit dat het gewoon veel beter is voor je borsten om een goede sportbeha te dragen is het ook een stuk functioneler. Zo zijn de meeste sportbeha’s gemaakt van materiaal dat ademend is en dus zweet absorbeert, in tegenstelling tot normale beha’s, en je hebt geen last van die irritante bandjes die dan vol in je schouders en rug gaan snijden. Genoeg redenen om zo’n ding aan te schaffen dus, maar hoe vind je de juiste sportbeha?

– Houdt rekening met de sport die je beoefend. Vaak staat er op het kaartje van een sportbeha aangegeven hoeveel support ze geven, low, medium of high. Dit is belangrijk om te weten en kun je toepassen op de sport die je gaat beoefenen. Zo heb ik een sportbeha die er super leuk uit ziet, maar bijna geen support geeft. Deze kan ik prima gebruiken voor een lesje yoga of pilates, maar niet voor hardlopen. Daarom is het ook handig om meerdere sportbeha’s in je bezit te hebben.
– Net als bij het shoppen voor normale beha’s is het handig om voor sportbeha’s een expert om hulp te vragen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat 80 procent van de vrouwen (TACHTIG) de verkeerde maat sportbeha draagt. Dat wil je natuurlijk voorkomen.
– Zorg ervoor dat je een sportbeha koopt die van een dikke stof is gemaakt of een beetje vulling heeft zodat je mede sporters geen last hebben van tepels die ze aankijken als jij het koud hebt. Ik heb een vriendin die dat oplost door een normale beha onder haar sportbeha te dragen (kan ze wel erg goed hebben), maar dat is natuurlijk niet de bedoeling van een sportbeha en met een goede variant zou dit niet nodig hoeven zijn.
– Beweeg in het pashokje. Ik heb me ooit laten vertellen dat je bij het passen van een broek moet squatten in het pashokje om te kijken of die goed zit en in principe is dat zelfde idee toepasbaar bij het passen van een sportbeha. Spring, dans, huppel een beetje op een neer en je weet precies of je vriendinnen goed op hun plaats blijven zitten als je beweegt. Ook vooroverbuigen moet een onderdeel zijn van de test.
– Koop nooit, ik herhaal nooit, een te kleine sportbeha. Als je sportbeha strak zit heb je misschien wel een mooi gevulde sportbeha, maar dat gaat schuren en dat doet pijn. Heel veel pijn. Zorg er dus voor dat je sportbeha niet kan verschuiven, maar dat er nog wel twee vingers tussen je rug en de band van je sportbeha passen.

Ik ben zelf erg fan van de sportbeha’s van Nike. Ze hebben allemaal verschillende varianten, met of zonder vulling, en modellen, met allemaal verschillende support. Zo vind je altijd wel iets wat bij je past en ze zien er ook nog eens allemaal heel leuk uit door de vrolijke prints en verschillende kleuren. De sportbeha’s variëren in prijs van ongeveer €30 tot €60. Best prijzig dus, maar je borsten zijn je beste vriendinnen en daar moet je goed voor zorgen toch? Mocht je toch wat minder uit willen geven dan heeft ook H&M fijne sportbeha’s voor een lager prijsje.

Liefs,
Pamela

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s