Food

FOOD: Goedkoop gezond

Processed with VSCOcam with n1 preset

Van de week werd mij de vraag gesteld hoe je goedkoop gezond kan eten. Nu snapte ik niet waarom deze vraag aan mij werd gesteld, want ik eet eigenlijk helemaal niet goedkoop. Ik ben dan wel een studente, maar ik woon nog bij mijn moeder en dus maak ik er vaak genoeg gebruik (lees misbruik) van dat mammie mijn eten betaald. Maar goed, hij vond dat ik ‘met m’n instagramfoto’s en m’n blog’ hem wat kon leren. Het idee om uit huis te gaan is inmiddels ook al aanwezig en als ‘echte’ studente is het toch wel iets om over na te denken. Bij deze dus een spoedcursus ‘hoe eet ik goedkoop gezond?’ van een, zonder-ervaringsdeskundige studente.

1. Koop seizoensgebonden. Het is heel simpel, in de zomer groeien er heel veel aardbeien en dus zijn die goedkoop (en ook gewoon veel lekkerder) in de zomer, terwijl mandarijnen dan weer vol op in de winter groeien en dus duurder zijn in de zomer. Gewoon een lijstje googelen van wat er wanneer groeit en zo geef jij nooit te veel geld uit aan je fruit en groenten.

2. Koop op de markt. In Rotterdam hou ik niet van de markt. Het is er altijd super druk, er vliegen continue meeuwen over je hoofd die wat kunnen laten vallen en je kan jezelf niet horen denken door al het geschreeuw. Het is heel gek maar in andere landen houd ik juist van de markt dan vind ik het wat knussigs hebben. Maar goed, waar je ook naar de markt gaat het voordeel is dat alles veel goedkoper is. Fruit, groenten, noten, zaden en allerlei andere verse producten kun je dus het best op de markt kopen, want daar geldt het motto ‘meer is minder’. En als je dan toch gaat, ga vroeg! Dan liggen de mensen en de meeuwen nog te slapen.

3. Koop en vries in. Grote familie pakken zijn, zelfs voor een student, in verhouding goedkoper dan kleine porties. Nu hoor ik je al denken ‘ja maar dan moet ik zoveel weggooien en dan betaal ik voor niks’, maar dat probleem is snel verholpen. Vries je boodschappen gewoon in. Nu moet je geen hele appels en mandarijnen in je vriezer dumpen, maar fruit is heel gemakkelijk in stukjes in de vriezer te bewaren en dat is ook nog eens handig voor je smoothies. Daarnaast kun je dingen als brood, vlees en vis ook makkelijk invriezen. Wel aan denken dat je het er op tijd weer uithaalt dan als je het wilt gebruiken.

4. Koop in de bonus, route 99, extra-voordeel weken en weet ik wat ze allemaal hebben. Korting is altijd goed als je wilt besparen. Dus als je ziet dat de tweede gratis is dan neem je die gewoon mee en vries je hem in, zoals in het punt hierboven. Niet die tweede milka-reep meenemen, want dat is dan weer niet gezond.

5. Koop niet voor de makkelijkheid. Voorgesneden groenten en fruit, voorverpakte broodjes en kant-en-klare smoothies (en dan hebben we het nog niet eens over de kwestie of die wel of niet gezond zijn) zijn allemaal duurder in verhouding tot hetgeen wat er in zit. Koop dus gewoon vers en maak er thuis zelf van hoe je het wilt hebben dat scheelt weer centjes en kost je niet eens zo heel veel tijd.

6. Koop wat onderaan ligt. Ik heb mij ooit laten vertellen dat producten die onderaan in de schappen liggen de goedkoopste producten zijn. Dat blijkt nog waar te zijn ook en dus is een beetje squatten in de supermarkt geen overbodige luxe.

7. Koop niet met trek. Ga niet, ik herhaal niet naar de supermarkt als je honger hebt. De kans is groot dat je dan veel meer koopt dan je nodig hebt en dat de helft al is aangevallen voordat je überhaupt thuis bent. Wat ook helpt is een lijstje maken van wat je nodig hebt en je daar braaf aan houden.

Zo nu weet je hoe je als arme student een redelijk gezond kan blijven zonder te veel geld uit te geven. Mocht je geen arme student zijn dan heb je op deze manier in ieder geval wel meer geld over om andere belangrijke dingen, als schoenen en kleding te kopen.

Liefs,
Pamela

Een gedachte over “FOOD: Goedkoop gezond

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s