Sport

SPORT: Foamrollen

Processed with VSCOcam with 4 preset

Ik dans inmiddels al 11 jaar en dus ben ik door de jaren heen dankzij alle trainingen behoorlijk lenig geworden. Daardoor heb ik geen moeite om me in de meeste yoga-poses te wringen en zelfs de spagaat lukt, op een goede dag, makkelijk. Nu merk ik wel dat sinds ik wekelijks aan krachttraining en hardlopen doe mijn spieren, en dan vooral mijn beenspieren, een stuk korter zijn geworden en dat ik harder mijn best moet doen om zo lenig te blijven. Als ik een paar weken niet uitgebreid stretch dan merk ik gelijk dat het weer een tijdje duurt voordat ik m’n lichaam net zo ver uit kan rekken als voorheen.

Helaas komt dat stretchen er niet altijd van. Na het hardlopen houd ik het vaak na 5 á 10 minuten al voor gezien aangezien ik het dan meestal al koud krijg en in de sportschool voel ik nooit zo de behoefte om me 20 minuten lang in allerlei poses te wringen als ik net anderhalf uur getraind heb. M’n lenigheid wil ik natuurlijk niet verliezen en eigenlijk is stretchen ook echt een must, omdat het de spierpijn een stuk minder erg maakt.

Nu is hier iets super handigs voor uitgevonden, namelijk de foamroller. Een foamroller is een cilindervormige buis met een schuim laag, met of zonder reliëf er om heen. Het gebruik van de foamroller werkt als een soort massage. Een paar keer per week 5 minuten met dat gekke ding in de weer zorgt ervoor dat je spieren langer worden en je spierpijn als sneeuw voor de zon verdwijnt (nou ja, bijna dan). Wat de foamroller echt doet is er voor zorgen dat je spieren beter doorbloed raken doordat er druk wordt gezet op je spieren. Hierdoor zullen je spieren beter/sneller herstellen en zal je huid er beter uit gaan zien. Daarnaast zorgt de foamroller ervoor dat je spieren losser worden doordat de foamroller, net als een sportmassage, ervoor zorgt dat de zuurstof doorvoer in de spieren beter wordt en de afvalstoffen in je lichaam sneller worden afgevoerd. Dit allemaal zorgt er uiteindelijk voor dat je flexibiliteit, kracht en stabiliteit toenemen. Genoeg reden om zo’n ding te kopen toch? Je kunt ze in verschillende sportwinkels en websites kopen. Die van mij heb ik bij Body & Fit-shop gekocht.

Geen idee wat je met zo’n ding aan moet? Op de site van Womenshealth staan een paar super fijne oefeningen. Deze doe ik zelf vaak ook ’s avonds na het sporten, als opwarming voor het sporten of als ik last heb van spierpijn. Ik vind het zelf het fijnst om gelijk na m’n training toch nog even te stretchen en het foamrollen niet als vervanging te zien voor het stretchen, maar meer als aanvulling, maar dat moet je natuurlijk helemaal voor jezelf bepalen. Wel moet je er rekening mee houden dat het gebruik van de foam roller de eerste keer niet erg prettig voelt, omdat het best een hard ding is, maar als je het eenmaal een paar keer hebt gedaan en gewend bent aan de oefeningen en het gevoel dan is het net een goedkope mini-massage (soort van dan).

Gebruik jij al een foamroller of stretch je liever gewoon zelf?

Liefs,
Pamela

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s