Sport

SPORT: Uitstelgedrag

large-1 (1)
We kennen het gevoel allemaal wel, je zou nu eigenlijk naar de sportschool moeten gaan, maar er zijn genoeg goede smoesjes om dat nog even uit te stellen. Heel herkenbaar? Voor mij ook hoor. Ik neem je even mee naar afgelopen dinsdag, toen mijn uitstelgedrag bizarre vormen aan begon te nemen.

Ik zou die dag om 8 uur ’s ochtends rijles hebben en omdat ik de dagen ervoor niet al te best had geslapen en ik nog vakantie had besloot ik dat als ik weer thuis was ik nog wel even een dutje kon doen. Ik zou dan rond 10 uur thuis zijn, een uurtje slapen en tussen 11 uur en half 12 mijn hardloopschoenen aantrekken om 9 km hard te gaan hardlopen. Dan had ik nog de rest van de dag om te doen waar ik zin in had. Klinkt als een prima plan toch? Maar je begrijpt al dat het niet zo ging als gepland.

Opstaan was al een hele opgave dus je snapt dat toen ik terugkwam van rijles dat dutje écht geen overbodige luxe was. Toen ik wilde beginnen aan dat dutje brak ineens de hel los in een van mijn groepsgesprekken op whatsapp met vriendinnen. Iets over kaartjes voor een feest waar we heen moesten en waarvoor de kaartjes nú geregeld moesten worden. Oké zo werd dat slapen dus een half uurtje uitgesteld, maar dat dutje moest en zou er komen. Toen het dutje eenmaal gedaan was had ik ineens ontzettend honger dus moest er gegeten worden, want hardlopen op een lege maag is geen optie. Een kwartier en 2 pannenkoeken later zat ik vol dus ik m’n bed in met m’n Macbook om die pannenkoeken te laten zakken, omdat ik niet op een volle maag hard kan lopen (snap je het nog?). Je zou denken dat nu alle smoesjes voorbij zijn gekomen die te bedenken zijn, maar nee hoor want het ging ook nog eens regenen. Normaal vind ik dat niet zo erg, maar nu had ik daar écht geen zin in dus besloot ik om te wachten totdat het ophield met regenen (stiekem hoopte ik dat het heel de dag zou blijven regenen). Om 3 uur (ja echt heel erg, ik schaam me diep) was het droog en besloot ik om toch maar mijn hardloopschoenen aan te trekken en die 9 km te gaan rennen.

Uiteindelijk ging het hardlopen prima, heb ik braaf 9 km gelopen en scheen zelfs de zon dus is mijn uitstelgedrag nog best beloond, maar eerlijk gezegd sport ik veel liever gewoon gelijk in de ochtend en dus moet er maar eens wat gedaan worden aan dat uitstelgedrag. Wat dan precies? Bij deze een paar tips voor jou (en een beetje voor mezelf) om dat eeuwige uitstellen voortaan te voorkomen.

1. Stel een doel voor jezelf. Een stok achter de deur werkt vaak om toch te gaan sporten. Dit doel kan van alles zijn, van een hardloopwedstrijd tot X kilo afvallen en van een keer per week een groepsles nemen tot elke dag een kwartiertje buikspieroefeningen doen. Het belangrijkste is dat het een haalbaar doel is zodat je het daadwerkelijk doet en volhoudt.

2. Spreek met een vriend of vriendin af om te gaan sporten. Je wilt diegene dan niet laten wachten en al helemaal geen Sjaak Afhaak zijn en dus wordt de afspraak om 11 uur ’s ochtends te gaan sporten op z’n laatst half 12 en niet 3 uur ’s middags.

3. Probeer vooral niet te denken ‘als ik nu niet ga dan kan ik nog dit en dit en dat doen’, maar eerder ‘als ik nu ga dan heb ik het gehad en heb ik daarna nog genoeg tijd om andere dingen te doen’. Want ja, let’s be honest, als je niet meteen gaat sporten lig je er meestal gewoon tegen aan te hikken in bed en doe je toch niet zoveel.

4. Probeer voor jezelf van te voren te plannen welke dagen en rond welk tijdstip je in die week wilt sporten. Als je dit ook daadwerkelijk doet kun je jezelf belonen met iets omdat je het vol hebt gehouden. Denk is aan leuke nieuwe sportkleding bijvoorbeeld, heb je gelijk motivatie om weer te gaan sporten.

5. Natuurlijk zijn er altijd genoeg redenen te bedenken waarom je nu echt even niet zou moeten gaan sporten. Helaas veranderd dat ‘nu even niet’ als snel in ‘vandaag even niet’ en dat wil je niet hebben. Daarnaast is het toch helemaal geen straf om te gaan sporten als je een sport doet die je echt leuk vindt? Denk er dus vooral niet te veel over na, spring je bed uit en ga gewoon.

6. Ten slotte werkt een kijkje op Instagram, bij mij, bijna altijd. Als ik in de ochtend mijn Instagram-feed bekijk staan er namelijk standaard foto’s op van mensen die zich al in de sportschool bevinden, een gezond ontbijt achterover hebben geschoven of het nodig vonden om hun morning shape met hun volgers te delen. Ja, dan kan ik natuurlijk niet achterblijven en dus is het fietstochtje naar de sportschool of het hardlooprondje door het park dan als snel een feit.

Ik zal voortaan mijn uiterste best doen om het niet meer zo ver te laten komen als afgelopen dinsdag en ik hoop dat deze tips jullie ook een beetje gaan helpen om het uitstellen om te gaan sporten te voorkomen. Heb jij wel eens last van uitstelgedrag of trek je altijd op tijd je sportschoenen aan?

Liefs,
Pamela

Een gedachte over “SPORT: Uitstelgedrag

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s