Running

RUNNING: What to wear?

Processed with VSCOcam with f2 preset

Voordat ik daadwerkelijk begin aan mijn run sta ik minstens 10 minuten naar mijn kledingkast te staren. Niet per sé om de leukste outfit uit te kiezen, oké ik geef toe ook wel een klein beetje daar om, maar vooral om te kijken welke outfit geschikt is voor het weer buiten. Nu zullen sommigen van jullie denken ‘Je woont in Nederland… Het regent zo goed als elke dag dus doe een capuchon op en je bent klaar’, maar zo simpel is het helaas niet. Elke regendruppel, zonnestraal of windvlaag meer of minder heeft invloed op je run. Zo vind ik het echt bloed irritant als ik iets extra’s aan heb vanwege de kou en het uiteindelijk helemaal niet nodig was geweest. Vorige week bijvoorbeeld, het had ’s nachts gevroren en dus bedacht ik me dat het wel handig was om handschoenen mee te nemen. Ik liep 1 kilometer met die dingen en heb vervolgens 8 kilometer lang nagedacht over waar ik ze het best kon laten, omdat het er gewoon veel te warm voor was. Niet erg fijn dus.

Sportmerken maken het er ook niet veel makkelijker op. Ze verkopen zoveel soorten thermokleding, handschoenen, mutsen en weet ik wat. Allemaal heel handig natuurlijk en dus moeten we het allemaal hebben, maar hoe weet je nou wat je aan moet trekken als je daadwerkelijk de deur uit loopt?

Runnersworld heeft hier iets heel handigs op dacht. Als je naar deze site gaat, kom je op een pagina terecht waar je allerlei informatie over jezelf en het weer buiten in kunt vullen. Op basis daarvan verschijnt er een overzicht van wat je het best aan kunt trekken. Nu heb ik niet elke keer zin om dat te gaan doen en dus is het wel handig om een soort standaard overzicht te hebben van wat te dragen bij welke weersomstandigheden.

Hoe zo’n overzicht er dan uit ziet? Voor mij ongeveer zo:

Minder dan 0 graden: Als het vriest zorg ik er sowieso voor dat ik wat meer laagjes over elkaar heen aantrek die bestaan uit de volgende kledingstukken:
– Een thermoshirt, als het echt heel erg koud is door bijvoorbeeld de wind doe ik daaronder nog een singlet aan.
– Een hardloop trui of vest en als het regent een windjack.
– Een lange hardloopthight, als je een thermolegging hebt is deze ook aan te raden.
– Lange sokken, het liefst kousen, maar vooral om te zorgen dat er geen ‘bloot’ stukje huid meer zit tussen je thight en je schoenen, want geloof me dat kleine stukje is heeeul koud.

0 tot 5 graden: Ook nu kies ik ervoor om laagjes aan te trekken, maar wel wat minder. Zo ga ik meestal voor een thermoshirt met daarover een windjack. Een windjack is namelijk niet heel warm, maar gaat wel de kou tegen, en is handig om uit te trekken en om je middel te knopen als door de zon de gevoelstemperatuur toch net iets hoger uitvalt. Daarbij draag ik een lange hardloopthight en normale sokken.

5 tot 10 graden: In dit geval ga ik voor een thermo shirt met lange mouwen, of voor een shirt met korte mouwen met daaroverheen een windjack. Dit laatste is vooral het geval als het regent of als er veel wind staat. Ook in dit geval ga ik weer voor een lange thight en normale sokken.

10 tot 15 graden: Bij deze temperatuur verschillen mijn outfits nog al eens. Het is namelijk als ik naar buiten ga erg koud, maar na 100 meter gelopen te hebben heb ik alweer een hoofd als een tomaat en loop ik me rot te zweten. Ik kies er daarom meestal voor om niet al te veel aan te trekken. Als het regent en/of er wind staat dan kies ik voor een dry-fit shirt met lange mouwen gecombineerd met shorts en hardloopkousen of voor een dry-fit shirt met korte mouwen gecombineerd met een lange hardloopthight en normale sokken.

15 tot 20 graden: Zodra het naar de 20 graden begint te neigen ga ik standaard voor een driekwart thight of shorts zodat mijn lichaam warmte kwijt kan. Dit combineer ik meestal met een dry-fit shirt met korte mouwen. Als het keihard regent, zoals in Nederland nogal vaak het geval is, kun je er voor kiezen om een windjack mee te nemen zodat je niet al in het begin helemaal nat geregend wordt. Deze kun je later om je middel knopen.

Meer dan 20 graden: Als het meer dan 20 graden is dan ga ik sowieso voor shorts. Dit gecombineerd met een singlet of shirt met lange mouwen. Als ik op vakantie ga hardlopen dan is het meestal zelfs meer dan 25 graden en dan kies ik er soms voor om in mijn sportbeha te gaan, maar in Nederland zou ik hier niet zo snel voor gaan, je weet nooit wie je tegen komt toch? Haha.

Dit zijn mijn outfits gebaseerd op de temperatuur. Verder houd ik ook rekening met wind en regen, dan neem ik een windjack mee en als de gevoelstemperatuur echt heel koud is, bijvoorbeeld vanwege de wind, neem ik mijn handschoenen mee of een muts. Op deze manier ben ik, zo goed als dat kan, meestal wel prima voorbereid op de weersomstandigheden. Dit is natuurlijk voor iedereen anders, maar ik hoop toch dat jullie hier iets aan hebben bij het bepalen van je eigen richtlijnen wat betreft hardlopen in verschillende weersomstandigheden.

Liefs,
Pamela

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s