Sport

SPORT: Goede voornemens

Processed with VSCOcam with f2 preset

Nu we, zo goed als, uitgebruakt zijn van alle feestjes op oudejaarsavond kunnen we weer ‘normaal’ gaan doen en moeten we toch echt gaan beginnen met onze goede voornemens. Ik doe zelf niet echt aan goede voornemens, omdat ik het nogal onzin vind aangezien de meeste mensen halverwege februari toch weer afhaken. Maar goed, na alle leuke en vooral lekkere feestdagen ligt mijn motivatie om weer vol op te gaan sporten toch net iets hoger dan normaal. Aan de motivatie en de goede voornemens ligt het dus niet in januari, maar hoe zorg je er voor dat die motivatie er over 2 maanden, en het liefst ook nog in december, nog steeds is?

Sporten is nou eenmaal niet altijd even leuk en gezond eten is niet altijd even makkelijk. Als het stormt is het niet leuk om naar de sportschool te fietsen of een rondje te gaan hardlopen en met feestjes zijn wijntjes en chips toch net iets gezelliger dan water en worteltjes, best logisch toch? Maar een Victoria Secret body krijg je helaas niet door het nuttigen van wijntjes en chips en het skippen van de sportschool. Nu moet ik toegeven dat ik mijn sportsessies bijna nooit mis en ook best vaak de chips en wijntjes oversla en nog steeds geen Victoria Secret body heb, maar beter voel ik me er wel door en daarom is het belangrijk om een gezonde levensstijl vast te houden en niet af te haken als halverwege februari de resultaten nog niet zijn als verwacht. Hoe je dat doet?

1. Na een maand vol feesten en gezelligheid is het best moeilijk, lees onmogelijk, om van het ene op het andere moment over te slaan in periode vol discipline. In januari zullen er namelijk ook nog genoeg leuke feestjes zijn die je heus niet hoeft over te slaan en waar je ook best een paar drankjes kan nemen. Sla dus niet door in je goede voornemens, want zo houd je het nooit vol. Geef niet op na een kleine tegenslag en ga de volgende dag gewoon weer door waar je gebleven was. Want zoals Rihanna zei “Never a failure always a lesson”.

2. Zorg dat je een sport doet die je leuk vindt. Ik vind het zelf erg leuk om hard te lopen, maar ik heb af en toe ook dagen dat ik daar écht geen zin in heb. Dan kies ik ervoor om die week mijn rondje hardlopen over te slaan en in plaats daarvan een extra uurtje krachttraining te doen in de sportschool of om een uurtje yoga/stretch oefeningen te gaan doen. Je hoeft ook niet te gaan hardlopen of krachttraining te gaan doen omdat iedereen dat tegenwoordig doet en het voor veel mensen werkt. Jij bent niet zoals anderen en als een totaal andere sport jou meer ligt moet je vooral voor die sport kiezen.

3. Hetzelfde geld voor eten. Je hoeft echt niet elke dag op rauwkost te gaan lopen knagen als je dat niet lekker vindt. Tegenwoordig zijn er zo ontzettend veel kookboeken en online recepten waarmee wordt bewezen dat gezond eten niet saai en vies hoeft te zijn. Dus geen nood als je niet houd van quinoa, havermout of broccoli, want er zijn genoeg andere opties.

4. Doe het samen met iemand. Het leukste is natuurlijk om je beste vriend/vriendin mee te slepen in je gezonde levensstijl, maar helaas lukt dat niet altijd. In dat geval kun je kijken of je kunt aansluiten bij een groep. De laatste tijd zijn er bijvoorbeeld heel veel hardloopgroepen ontstaan en ook bootcampgroepen kun je overal vinden. Het motiveert als je weet dat mensen ervan uitgaan dat je komt en het is natuurlijk veel gezelliger om samen te sporten dan in je eentje.

5. Stel een doel voor jezelf. En dan heb ik het niet alleen over ik wil X kilo kwijt over X aantal tijd of ik wil strakke benen en billen, maar ook over prestatie doelen. Schrijf je bijvoorbeeld in voor een wedstrijd. Hierdoor ben je genoodzaakt om te trainen, omdat je op die speciale dag niet af wilt gaan waar andere mensen bij zijn. Als je dat net iets te eng vindt kun je er natuurlijk ook voor kiezen om voor jezelf een bepaalde dag vast te stellen waarop je een bepaalde prestatie wilt behalen. Let er wel op dat je de lat niet te hoog legt voor jezelf. Niemand kan bijvoorbeeld van 0 km naar 10 km hardlopen in een maand tenzij je je suf traint.

6. Doe het gewoon. Met nadenken over sporten en gezond eten kom je helemaal nergens. Dus hup, sportschoenen aan, oordopjes in en de deur uit. Zo erg is het allemaal niet en je voelt je er na zoveel beter. Niet alleen omdat het goed is voor je lichaam, maar ook omdat je jezelf er toe hebt kunnen zetten en dat maakt  je al een held.

7. Mocht je het even helemaal niet zien zitten om van de bank af te komen, bekijk dan even een (deel van de) Victoria Secret Fashion show. Meer motivatie dan dat krijg je niet. Wedden dat jij binnen de kortste keren staat te zweten in de sportschool? En mocht die bank ook na het kijken nog heel lekker liggen dan is dat helemaal niet erg. Elke dag sporten is helemaal niet nodig en ook rust is erg belangrijk voor je sport progressie.

Denk er dus vooral niet te veel over na en neem gewoon de tijd om te kijken wat werkt voor jou en wat niet. Als je na een maand hardlopen erachter komt dat je er geen zak aan vindt dan stop je er toch gewoon mee? Niemand die het wat uit maakt. Zolang je jezelf maar weer herpakt en iets anders vindt wat je wél leuk vindt. Maak je er vooral niet te druk over en probeer vooral te genieten, want sporten en gezond bezig zijn hoort ook gewoon erg leuk te zijn.

You can do it!

Liefs,
Pamela

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s